G-GWTV5VGLK3
top of page

Ny årgång av JAMEK Stein am Rain Federspiel 2022

Den 21 juli är det dags för den nya efterlängtade årgången av Jamek Stein am Rain 2022. En frisk, fruktig och kryddig grüner veltliner från Weingut Jamek, en av de främsta vingårdarna i DAC-området Wachau i Österrike.

Grüner veltliner kallas med rätta för Österrikes nationaldruva. Stein am Rain 2022 är ett perfekt exempel på hur ett sådant vitt vin ska smaka. Det är friskt och fruktigt med toner av päron, vitpeppar, honungsmelon, persika och lime. Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk och skaldjur eller ljust kött.

Nu tar årgång 2022 plats i Systembolagets TSV-sortiment. 3.600 flaskor har skeppats till Sverige av denna välrenommerade grüner veltliner.

 

Om Weingut Jamek

Producenten Jamek är känd för sina eleganta och välbalanserade viner på druvorna grüner veltliner och riesling. Här i Weissenkirschen i DAC-området Wachau utanför Wien, har familjen Jamek odlat vin i fyra generationer. I mitten av 1960-talet var Josef Jamek den förste vinmakaren i Österrike som fokuserade på torra, druvtypiska viner. I dag drivs vingården av Herwig och Julia Jamek. De producerar viner som genomgående får fina betyg i den välkända österrikiska Falstaff-guiden.

DAC-området Wachau

Området längs Donau mellan Melk och Krems kallas Wachau. Branta terrassodlingar längs Donaus strand, ett svalt klimat och karga urstensjordar präglar vinerna från Wachau. Härifrån kommer några av världens bästa vita viner. Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier som baseras på hur mogna druvorna är när de skördas. Steinfeder är den lättaste typen, följd av Federspiel och Smaragd. Federspielvinerna, som detta, är perfekta att avnjuta till mat. Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv. I maj 2020 blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område, vilket innebär att vinproduktionen i Wachau får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.

 

Årgång 2022

Det är alltid spännande när ett omtyckt vin kommer i en ny årgång. År 2022 regnade det en del i Wachau i juni, medan sommaren bjöd på höga temperaturer och torka. Därmed fanns alla förutsättningar för att det skulle bli ännu en fantastisk årgång. I september kom rätt så kraftiga regn, vilket gjorde att vinmakarna fick bråttom att skörda. Sammanfattningsvis gav årgång 2022 viner med en något lägre alkoholhalt, men vinerna blev mycket eleganta med bra syra och fina fruktaromer.

FAKTA: Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2022

Artikelnr: 90163
Producent: Weingut Jamek
Druvsort: Grüner Veltliner.
Land: Österrike.
Distrikt: Druvodlingar på 25 hektar finns i Weissenkirchen i kvalitetsvindistriktet DAC Wachau.
Smaktyp: Friskt och fruktigt.
Doft/smak: Frisk smak med toner av päron, vitpeppar, honungsmelon, persika och lime.
Färg: Ljust gulgrön.
Vinifieringsteknik: Druvorna är handplockade. Långsam jäsning sker i ståltank under tempererade förhållanden.
Årgång: 2022.
Alkoholhalt: 12,5%.Volym: 750 ml.
Passar till: Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Pris: 189 kronor.

bottom of page